MECHANICAL OBJECTIVE QUESTIONS-1

1. According to principle of transmissibility of forces, the effect of a force  upon a body is

A. Maximum when it acts at the centre of gravity of a body
B. Different at different points in its line of action
C. The same at every point in its line of action
D. Minimum when it acts at the C.G. of the body

Answer:

C

2.  Entropy change depends on

A. heat transfer
B. mass transfer
C. thermodynamic state
D. change of pressure and volume

Answer: 

A

3. Which of the following statements is incorrect for the continuous chips formations?

A. higher depths of cut
b. Higher cutting speed
c .larger rake angle
d. Ductile work materials

Answer:

A

4. Match the following statements?

P. Continuous chips                             1. Fusion welding
Q. discontinuous chips                         2. Smaller rake angles
R. Laser beam welding                         3. Small chip thickness
S. diffusion welding                              4.solid state welding

1. P-3, Q-2, R-1, S-4
2. P-2, Q-3, R-4, S-1

Answer:

1

5. Which of the following relations is correct between shear angle, rake angle and friction angle? 


Answer:

A


6. The buckling load for a given material depends on

A. slenderness ratio and area of cross-section
B. slenderness ratio and modulus of elasticity
C. slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity
D. Poisson's ratio and slenderness ratio.

Answer:

C

7.  Dynamic friction as compared to static friction is

A. same
B. more
C. less
D. may be less of more depending on nature of surfaces and velocity

Answer:

C

8.  Which of the following is the example of lever of first order?

A. arm of man
B. pair of scissors
C. pair of clinical tongs
D. all of the above

Answer:

 D
9. Work done in a free expansion process is

A. + ve
B. -ve
C. zero
D. maximum
E. minimum

Answer:

C

10. The units of heat capacity are?

A. J/kg.K
B. J/mol.K
C. J.ohm/sec.K2
D.W/m.K

Answer:

 B

11. Which one are the inversions of the double slider crank mechanisms?

1. White worth quick return mechanism
2. Oldham coupling
3. Elliptical trammel mechanism
4. Hand pump

A. 2, 4
B. 2, 3
C. 1, 3
D.1, 4

Answer:

B

12. The examples of higher pair is

1. Roller bearing
2. Universal joint
3. All pairs of slider crank mechanism
4. Screw pair

Answer:

1

13. Which of the following statements is correct regarding Grashoff’s law?

A. In a four bars mechanism, the sum of the lengths of the shortest and the longest links is more than the sum of the lengths of other two links.
B. In a four bars mechanism, the sum of the lengths of the shortest and the longest links is less than the sum of the lengths of other two links.
c. In a four bars mechanism, the sum of the lengths of the shortest and the longest links is equal to the sum of the lengths of other two links.
D. none

Answer:

B

14. Match with following statements for the casting defects:

a. A casting that has solidified before                                       1. Cold shot
    Completely filling mold cavity.
b. Two portions of metal flow together but                               2. Pinholes
    there is a lack of fusion due to premature
    Freezing
c. Metal splatters during pouring and solid                               3.misrun
   Globules form and become entrapped in casting.
d. Formation of many small gas cavities at or                           4. Cold shut
    Slightly below surface of casting

1. a-3, b-4, c-1, d-2
2. a-1, b-2, c-3, d-4
3. a-2, b-1, c-4, d-3
4. a-4, b-3, c-2, d-1

Answer:

1

15. Thermal conductivity in polymers increases with

A. Increase in crystallinity
B. Decrease in crystallinity
C. BOTH
D. None

Answer:

 A

16. Footstep bearing is an example of which type of motion?

A .completely constrained motion
B. Incompletely constrained motion
C. successfully constrained motion
D. none

Answer:

C

17. The number of degree of freedom for the mechanism is?










A. 0
B. 1
C. 2
D. none

Answer:

B

18. Which one are the third inversions of the slider crank mechanisms?

a. White worth quick return mechanism
b. Crank and slotted lever mechanism
c. Oscillating cylinder engine
d. Rotary engine

1. b, c
2. b, d
3. c, d
4. a, b

Answer:

1

19. Which one are the inversions of the slider crank mechanisms?

a. Rotary engine
b. Scotch yoke
C. Oldham coupling
D. Elliptical trammel

Answer:

A

20. for the combining of two perpendicular shafts which gears are used.

A. worm gear
B. bevel gear
C. spur gear
D. helical gear

Answer:

A


http://www.mediafire.com/view/ljpsr1yafe88bf1/MECHANICAL%20OBJECTIVE%20QUESTIONS-1.docx

Post a Comment

0 Comments