MECHANICAL OBJECTIVE QUESTIONS-4

1. Rankine cycle comprises of following process?

A. Two isentropic processes and two constant volume processes
B. Two isentropic processes and two constant pressure processes
C. Two isothermal processes and two constant pressure processes
D. none of the above

Answer:

B

2. A hollow shaft of same cross-section area as solid shaft transmits

A. Same torque
B. Less torque
C. More torque
D. NONE

ANSWER
B

3. The Point of inflexion in a beam is

A. The points in a beam at which B.M. is zero
B. The points in a beam at which B.M. is positive
C. The points in a beam at which B.M. is negative
D. Both b and c

Answer:
A

4. Match the following pairs:

P. ideal fluid                                  1. Zero viscosity
Q. droplet formation                     2. Surface tension
R. dynamic viscosity                      3. Shear stress
S. Newtonian fluid                        4. Constant viscosity
A. P-1, Q-2, R-3, S-4
B.  P-2, Q-1, R-3, S-4
C. P-3, Q-4, R-1, S-4
D. P-4, Q-3, R-2, S-4

Answer:
A

5. The  percentage  of carbon in Cast iron is

A. 0.2%
B. 0.8%
C. 1.3%
D. 2%


Answer:
D

6. The alloy Inconel is made up of

A. Nickel, chromium and iron
B. Nickel and copper
C. Nickel and chromium
D. Nickel and zinc

Answer:
A

7. The maximum deflection occurs in a cantilever beam is at which points

A. Bending moment is zero
B. Bending moment is maximum
C. Shear force is zero
D. Slope is zero

ANSWER
A

8. In an orthogonal cutting test, with a tool having a rake angle = 20°. The chip thickness   before the cut = 0.40 mm and the cut yields a deformed chip thickness = 0.80 mm. Determine the chip thickness ratio

A. 0.5
B. 2
C. 0.3200
D. 0.05

Answer:
A

9. In the previous questions, Calculate the shear plane angle if rake angle = 20°?

A. 19.54°
B. 29.54°
C. 39.54°
D. 49.54°

Answer:
B


10. The more effective way of increasing efficiency of Carnot engine is to

A. increase Source temperature
B. decrease Source temperature
C. increase Sink temperature
D. decrease Sink temperature

Answer: 

D


http://www.mediafire.com/view/22x4fku2n31l6s9/MECHANICAL%20OBJECTIVE%20QUESTIONS-4.docx



Post a Comment

0 Comments