MECHANICAL OBJECTIVE QUESTIONS-3


1. Automobile steering gear is an example of

A. higher pair
B. turning pair
C. rotary pair
D. lower pair

Answer:
D

2. Match the following correctly:

P. Open system                                     1. Car battery, Piston-cylinder assembly
Q. Closed system                                   2. Entropy
R. Path functions                                   3. Air compressor, Carburetor, Radiator of automobile
S. Extensive property                             4. Work, Heat, Heat transfer
A. P-3, Q-1, R-4, S-2
B. P-1, Q-3, R-2, S-4
C. P-2, Q-4, R-3, S-1
D. P-4, Q-2, R-1, S-3

Answer:
A

3. Which of the following statements is incorrect for homogenous system?

A. Mixture of water plus nitric acid and octane plus heptanes.
B. A system which consists of a single phase.
C. Mixture of air and water vapour
D. Mixture of Water plus steam, Ice plus water and water plus oil.

Answer:
D

4. Which of the following statements is incorrect for Intensive property?

A. Intensive properties are those which are independent of the mass of the system.
B. Intensive properties are those which have same value for any part of the system.
C. pressure, temperature are intensive properties
D. Intensive properties are those which do not have same value for any part of the system.

Answer:
D

5. Match the following statements:

P. Gauge pressure                       1. It is always more than atmospheric pressure
Q. Vacuum Pressure                    2. It is always less than atmospheric pressure.
R. Absolute pressure                    3. It may be more or less than atmospheric depending upon,
S. Hydrostatic pressure                4. Pressure due to Depth of a Fluid

A. P-1,Q-2,R-3,S-4
B. P-4,Q-3,R-2,S-1
C. P-2,Q-1,R-4,S-3
D. P-3,Q-4,R-1,S-2


Answer:
A

6. Which of the following statements is incorrect?

A. Heat is positive when it flows into the system and negative when it flows out of the system.
B. Heat is a path function.
C. Heat flows from a system at a higher temperature to a system at a lower temperature
D. It is the property of the system because it does not represent an exact differential dQ. It is
therefore represented as dQ.

Answer:
D

7. Work done is zero for the following process

A. constant volume
B. free expansion
C. throttling
D. all of the above

Answer:
D

8. Which of the following cycles has maximum efficiency?

A. Rankine
B. Stirling
C. Carnot
D. Brayton

Answer:
C

9.  Which of the following is a lower pair?

A. ball and socket
B. piston and cylinder
C. cam and follower
D. (a) and (b) above
E. Belt drive.

Answer:
D

10. The efficiency of Rankine cycle of a steam power plant

A. improves in summer as compared to that in winter
B. improves in winter as compared to that in summer
C. remains unaffected by climatic conditions
D. none of the above

Answer:
B


http://www.mediafire.com/view/zlbthqukjf75f2g/MECHANICAL%20OBJECTIVE%20QUESTIONS-3.docx


Post a Comment

0 Comments